Sejarah kami bermula di sini...

Followers

Sabtu, 21 Februari 2009

ABU NAWAS


ABU NAWAS?
Hehehee...banyak betul ragam ba orang kampung ni. Pandai2 saja bagi gelaran dengan orang yang sudah ada nama.Okonko alamas sino kie Aman.
Untuk pengetahuan semua, ini pakcik ni pandai betul 'manangon'(Bercerita).Banyak tangon dusun yang dia tahu.Saya dapat gambar dia ni masa Majlis Beramah Mesra Bersama Rakyat Oleh YB Datuk Dr.Max baru2 ni.Sempat juga saya tanya sikit2 tentang cerita dulu2 (Tangon) sama ini Pakcik ini.
C Surinit ni mesti kogiak ni meningu ini gambar.Elaan nu beri Surinit.
HAHAHAHAAAA....

MY MUM & FRIENDSMAILIN MARALIN & MAILIN SALION

( Dua2 aku panggil mama sebab dua2 sama nama)Khamis, 19 Februari 2009

YB BERAMAH MESRA BERSAMA RAKYAT KOTA MARUDUDari kiri ; (PKR N.5 Tandek) En.Hendrus Anding, YB.En Sarapin Magana(ADUN N.4 Matunggong) YB Puan Anita Baranting (ADUN N.5 Tandek) dan Puan Luvita Koisun (DO Kota Marudu)

YB.Sarapin MaganaPEGAWAI FAMA KOTA MARUDU
En.Mohd.Shukri Majalin
(Orang kuat program ini)

Tuan DO Kota Marudu Puan Luvita Koisun (Tengah)Juari GunsalamTurut hadir :

KETUA PEMUDA UMNO
BAHAGIAN P.168 KOTA MARUDU

En. Jemso MajalinBIG SORRY kie..gambar ini saya ambil sebelum kedatangan YB.Datuk Dr.Maximus.

Muka Datuk saja tiada di sini. Inda apalah ba kan. Semua orang sudah kenal betul dengan Datuk ba.
Banyak feed back yang saya dengar dari kebanyakan orang yang hadir kelmarin. Hampir kesemua feed back itu mampu menggores para YB kita kalau dorang dengar.
Banyak2 program, baru kali ini saya hadir dan tengok yang tiada sebarang ucapan dari YB kita. Saya dengar2 YB Datuk Dr.Max selesema teruk. Entahlah...labu.

Apa pun saya cukup bangga dengan Pemimpin2 Parti2 Komponen BN yang hadir memberikan kerjasama dalam program ini.Mereka yang hadir termasuklah;
En.Padis Majingkin (Tim.Ketua Bahagian UPKO Kawasan N.5 Tandek), En.Emran Maidin (Setiausaha UMNO Bahagian P.168 Kota Marudu), En.Jemso Majalin (Ketua Pemuda UMNO Bahagian P.168 Kota Marudu), Mantan MP Kota Marudu, Datuk George Sangkin juga hadir dan ada ramai lagi yang lain.
Tapi sayang bahagian protokol tidak menyebut menyebut mereka2 ini. Kenapa?
Tapi bila bercakap sesama sendiri, pandailah tu memberi komen bahawa pemimpin parti2 komponen yang lain tidak datang dan tidak beri kerjasama.

Lagi satu, pada pendapat saya..kalau namanya Program Ramah Mesra Bersama Rakyat patut2 beri ruang untuk bersalaman.Ini hanya kerabat2 saja yang disalam. Kalau tidak dapat bersalaman pun, lambaian sapaan sudah cukup memadai. Ini tidak..kiri kanan belakang bodyguard. Rasanya kita di Kota marudu ni tidak juga sampai mau buat jahat seperti yang dilakukan terhadap Tun Dr.Mahathir ba.

Kumembagu e..it YB duo koyuan nakalaga gulu ga tumongong nogi ko sumalam dit tongo rakyat dit nakalaga manaak sokongan. Bayango nopo dikoo bo, jarak yang amu kalaga 5 laang nga amu mangan salamo.Ong amu agampot dot longon, amu nobo kuoyon.Cukup dengan lambaian tangan, kita sudah cukup mengerti ba.Amu e adapat mari mangawi sumalam bo nga salamon po daraai it alalaga dot longon.Mad ko nolingan no daalo it tongo manifesto daalo tiya PRU yang lalu. Norulun dot waag dati tu mad ko lumamas kiawi.

Pun begitu..saya berharap kita akan terus memberi sokongan kepada kerajaan demi masa depan negara bangsa kita MALAYSIA...
Fikir2kan bersama.
SALAM.

YB BERAMAH MESRA BERSAMA RAKYAT
18 FEBUARI 2009GAMBAR2 DI ATAS TU GAMBAR GERAI AHLI FAMA.
MACAM2 JUALAN YANG DIJUAL.


Selasa, 17 Februari 2009

WAAGBaa..izinkan saya post dalam bahasa Dusun ini kali..Paling2 pun sampur2 juga baini bahasa saya ni.

Ison..Illie om isai nopo kabaca diti entry ku diti, okonko alamas kou kie.Tuyanan daton. Mamakai oku nopo giar 2 diti supaya ogusa no dikoo.heheheee. Mimang ko mikingis too e Ison om Illie diti.

Mad ko osusuai at tajuk entry ku beno.Dadagan chat ad SAM to beti biano.Tad ginumogok e LMike dagan dagai d mimie. Iti nopo kanu-anu ku diti tajuk posting ku diti, kakaraja d mimie. Ongoi Ison mangakan dot sup, alaad babanar. Kalung miningarau kangku mingkaso. Awasi po mangakan dot sup ko liniking ka nogi d mimie.Moyopos gima ong sup tad singurupon e nga obule e ka katoi d mimie.Oruol po tiyan ku mongirak.

Jadi didiri tiya ku modsu, nandadaman kuno it chat dagai ad SAM.Milom nokokudit oku mongirak. Nadarakan banar tobo. hehee.

Jadi, pasal diti tajuk post ku biano diti, waro bo ot cerita ad kampung.D Janam tobo dot kk'a iti.
Isan masa dimula araramai id walai, ogumu nopo tongo keluarga om kinoruangan nakalaga. Awasi tobo kopiumpug sekali sekala. Masa diri, yoku nogi nokotigog dot "Isai dot waag ilo..ongoyo pogi obo..aratu" ka bo. kowili oku nga e Janam mindama. Panantaman ku ong babanar ko waag. Tau2 bala'ai iri tanak e it komoyo'on nono. Waro iso tanak 1 tahun lebih nogi ot tumur mipapanau.Minimbing dit pomogan, nah morosi beri e Janam dot aratu. Ungkabang om ungkabang e Janam om monongko waag no. Bo..oyabo okoi nopo mongirak. Nanu e diri dot sasambatan dot ong tanak nopo nga retan no dot waag.

Itungo pogi dikoo nokuro tu retan dot waag iti tanganak diti..heheheee

TST nopo kie..Ison, Illie..okonko lumamas kou mambaca diti postingku. Jagaa no keselamatan tongo waag dikoo..HAHAHAAAAA...

SEMUALAH DIA PUNYA


Mari Kita Ketawa
Ada satu cerita ni tentang c Ali yang TERLAMPAU minat sama warna MERAH. Asal saja nampak benda yang warna merah, dia punyalah itu semua. Apa lagi kawan2 c Ali ni geram sudah sama c Ali nga ta'an (tahan) ja.
Suatu masa konon dorang ni pergi jalan2 dengan menaiki kereta. Hampir sepanjang jalan itu mulut c Ali inda pandai diam. Asal nampak saja warna merah, naah..dia punyalah itu semua.
Nadarakan ko minat. Alamas oku mekinongou diti real story diti.
Jadi ngam2 borang limpas kuburan Cina.. Adalah baitu tanda warna merah. Itu kawan c Ali tanyalah sama c Ali konon..
Kawan Ali : Li, itu pun ko punya ka?
Ali : Eh..itu bukan. Itu bukan saya punya.(c Ali mogimbaba'a po)
Kawan Ali : Ko bilang asal merah ko punya semua.
( meriah kereta dorang dengan hilai tawa..hehehee . Araat no kabarasan e Ali nogulian )
NOTA: Fikir2kan renungannya.

Ahad, 15 Februari 2009

TRADEMARK / SASAMBATAN


Di Kg.Salimandut ni banyak betul bahasa sasambatan (trademark) yang dicipta. Semuanya bikin ketawa. Dan pastinya ada kisah disebalik terciptanya bahasa sasambatan ini. Sekarang ni yang kena jangkit ini bahasa sasambatan ini c Dr.Ison sama c Illie. Cepat betul menular ini virus sasambatan ni..heheheee. C Dr.Ison sama c Illie ni kan suka betul itu sasambatan "ALAMAS" hahahahaaa. Mangai no diko'o Ison, Illie :) Okonko alamas kou kie..

Kalau dalam bahasa sastera, bahasa sasambatan ini mirip kepada gaya bahasa macam personifikasi, metafora, hiperbola dan lain2. Disampaikan mengikut kesesuaian bahasa. Sebenarnya bahasa sasambatan ini merupakan bahasa seharian juga tapi penggunaanya telah di komersialkan.

Antara bahasa sasambatan yang popular di Kg. Salimandut ialah:

1. ALAMAS (longlai):
Contoh ayat ; "okonko alamas sino kie.."
2. MAKE'EK (Macam bunyi anjing yang kesakitan):
Contoh ayat; " ong naratu oku nopo diri mimang ko make'ek oku bo.."
3. TOTORON(diam2):
Contoh ayat; "totoron.."
4. MUGUPU/GUGUPU (duduk diam):
Contoh ayat; kalau ada yang tanya apa ko buat bilang, jawablah "Otoron et oyong..mugupu.."
5. MOGIMBALAI (macam ayam yang naik rumah):
Contoh ayat; Kalau ada yang tanya pigi mana dan kita jawab pigi sana, itu orang akan cakap
"Okon ko mogimbalai kie.."
6. OPUTUT (putus):
Contoh ayat; "Ai..tandayai pogi obo.Milom potu oputut kie.."
7. KIAWAU SAKUP (membawa maksud 'mati' ):
Contoh ayat; Kalau individu yang terlibat dengan sebarang bentuk kecelakaan dan terselamat, akan mengungkapkan begini, "nasib po dagai owoh.Ong araat nopo nasib,mimang ko kiawau sakup bo..". Juga merujuk kepada sindiran melarang kalau terlampau kuat minum arak.. "uman peno pogi oboh..kakatuk noma ong padarakan no banar.Isai su'ul kiawau sakup.."
8. TINGKADAI(hentikan):
Contoh ayat; "tingkadai ino..kalamas"
9. SUBAI KIAKAL (mesti ada akal):
Contoh ayat; "Bo..subai kiakal.."
10. INTANGAN PO TULUN (tengok orang):
Contoh ayat;"Intangan po tulun obo..(lebih kepada minta puji ni)
11.PALAGADAI
12. KIKIKIPO/KIKIKIPON
13. NUNU NAKAN NU
14. PANGANU (lebih merujuk kepada daya penarik)
15. ELAAN NU BE'RI

Sebenarnya ada banyak lagi bahasa sasambatan dalam bahasa dusun bo tapi saya tidak pandai kasi terjemah dalam bahasa melayu..kalamas babanar. hahahaaa:)
Ba..Dr.Ison, Illie..sera po balajar diti sasambatan diti.Subai kiakal bo.hehehe
C brother Nazri pun pakar juga itu mari kie..
Penggunaan bahasa sasambatan ini lebih banyak digunakan untuk bergurau untuk mengundang kelucuan di hati semasa berkomunikasi. Jadi tongo koruang dit karati do momogun, balajar tokou momoros diti sasambatan diti.Awasi mari kiobo.Koga'an dot pomuaba'an.