Sejarah kami bermula di sini...

Followers

Khamis, 17 Mac 2011

SABAH


Sabah adalah sebuah negeri yang terletak di bahagian utara Kepulauan Borneo (lihat peta) dan merupakan negeri kedua terbesar diMalaysia selepas Sarawak.

Sabah juga dikenali sebagai 'Negeri Di Bawah Bayu' kerana kedudukan negeri tersebut yang berada di bahagian luar dan selatan zon ribut.


Etimologi

Asal-usul nama ‘Sabah’ diperolehi daripada sejenis tanaman iaitu pisang yang dikenali sebagai ‘pisang saba’ iaitu sejenis buah pisang yang dipanggil "SABBAH " atau "SAPPAH" oleh masyarakat kaum Bajau, yang sangat popular dibuat pisang goreng. Pisang ini banyak ditanam di sepanjang pantai barat Sabah sebagai sumber makanan. 'Pisang saba' juga dikenali sebagai 'jaba' oleh masyarakat Bajau di negeri tersebut. Kini 'pisang saba' lebih dikenali sebagai pisang menurun.

Menurut legenda dari masyarakat Bajau di Ѕabah, perkataan SABAH mula-mula digunakan oleh masyarakat Вajau di sekitar antara pesisir pantai barat dan pantai timur Ѕabah hinggalah ke kepulauan Ѕulu pada zaman dahulu dan telah mengambil keputusan untuk menetap di tempat tersebut iaitu Ѕabah dan enggan kembali ke Ѕulu apabila pertahanan dan tentera Кerajaan Ѕulu di Tawi-Tawi yang merupakan Pusat Pertahanan Terakhir Kerajaan Sulu telah mengalami kekalahan di tangan tentera Sepanyol yang ketika itu sedang berperang dengan Кerajaan Sulu dengan bantuan tentera British dan Kerajaan Brunei.Datu Paduka Mat Salleh pahlawan Sabah terbilang bersama-sama dengan pengikutnya yang terdiri daripada pahlawan-pahlawan Bajau ,Ѕuluk dan Irranun telah mendarat di Kinabatangan. Sewaktu sampai di Kinabatangan mereka telah menjumpai pohon-pohon pisang yang tumbuh subur di kawasan Sungai Kinabatangan. Mereka tidak mengetahui nama sebenar dan jenis pokok pisang yang mempunyai buah yang bersegi-segi dan agak besar itu.Dalam bahasa Bajau di Ѕabah, buah pisang disebut sebagai Sabbah atau Sappah. Mereka seringkali menyebut dan menamakan tempat yang mula-mula mereka tempat itu sebagai Sabah dan nama itu terus digunakan dalam bahasa harian mereka sehingga ia digunakan untuk merujuk negeri yang ada pada masa sekarang.

Nama 'Sabah' pertama kali digunakan pada abad ke-15 oleh para pedagang yang mengembara di antara Kepulauan Borneo Utara hingga ke kepulauan Sulu di Selatan Filipina. Pendek kata, nama 'Sabah' telah pun digunakan sejak sebelum kedatangan Syarikat Berpiagam Borneo Utara dan British lagi.

Setelah negeri Sabah diambil alih oleh Syarikat Berpiagam Borneo Utara, nama 'Sabah' telah ditukar kepada 'Borneo Utara' secara rasmi pada tahun 1881. Ibu negeri Sabah yang pertama ialah Kudat ( 1881 ). Walau bagaimanapun, nama 'Sabah' kembali digunakan pada tahun 1963 selepas negeri tersebut menyertai Malaysia.[4][5]

Catatan puisi Jawa Nagarakertagama yang dikarang oleh Prapancha pada tahun 1365 menyebut Sabah sebagai 'Seludang'. Dalam catatan Marco Polo sewaktu beliau singgah di Borneo, Sabah (Brunei)ketika itu dikenali sebagai "BURNI" yang mungkin merujuk kepada Brunei.

Masyarakat Dusun turut mempunyai versi cerita mengenai nama Sabah iaitu diperolehi daripada perkataan 'sawa' atau 'sava' id siba do tongus' bermaksud kawasan hilir yang kerap berangin merujuk kepada kawasan Kota Kinabalu dan kawasan-kawasan pantai. Panggilan ini masih digunakan oleh masyarakat Dusun merujuk kepada perkampungan di hilir sungai.SUMBER: http://ms.wikipedia.org/wiki/Sabah


Isnin, 14 Mac 2011

Berita Harian Online | Kota Marudu banjir buat kali kedua


2011/03/14

BEBERAPA anggota bomba membantu penduduk berpindah ke kawasan selamat selepas kediaman  mereka ditenggelami air di Kota Marudu, semalam.
BEBERAPA anggota bomba membantu penduduk berpindah ke kawasan selamat selepas kediaman mereka ditenggelami air di Kota Marudu, semalam.
KOTA KINABALU: Daerah Kota Marudu yang terletak kira-kira 100 kilometer dari sini, buat kali keduanya dilanda banjir dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, menyebabkan sekurang-kurangnya 1,869 penduduk daripada 617 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan sementara, kelmarin.

Sehingga semalam, sebanyak 20 pusat pemindahan sementara dibuka termasuk Dewan Tonsom, Sekolah Kebangsaan (SK) Bingkongan, SK Ranau, Dewan Serbaguna Tandek dan Dewan Marudu Darat berikutan banjir di 25 kampung akibat hujan lebat berterusan sejak Jumaat lalu.
Ketua Balai, Balai Bomba dan Penyelamat Kota Marudu, Sandreygo Salleh, berkata penduduk terbabit mula dipindahkan pada Jumaat lalu hingga kelmarin secara berperingkat.

“Bagaimanapun, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan kita sentiasa memantau keadaan banjir di daerah ini. Paras air Sungai Bandau dan Sungai Bongkon juga kembali di tahap normal.

“Setakat ini, kita sentiasa memantau kerana keadaan cuaca tidak menentu sekarang, malah mangsa banjir juga belum dibenarkan pulang,” katanya ketika dihubungi Berita Harian di sini semalam.

Sementara itu, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili turut melawat kampung yang terbabit dengan banjir, kelmarin.

Ongkili yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu turut mendengar taklimat banjir oleh Pegawai Daerah Kota Marudu, Luvita Koisun, di bilik pengurusan bencana banjir di Kota Marudu.
Beliau berkata, jawatankuasa pengurusan bencana banjir sedang berusaha memastikan keselamatan penduduk yang terbabit termasuk mengurangkan kerosakan harta benda.

“Kita juga mengalu-alukan bantuan makanan daripada orang ramai dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi membantu mangsa banjir dan mereka yang mahu berbuat demikian boleh menghubungi pejabat daerah Kota Marudu,” katanya.

Berita Harian Online | Bantah BERNAS potong 28 peratus


Oleh Norliza Wasilan dan Ramli Hussin
bhkb@bharian.com.my
2011/03/14

Petani dakwa rugi secara purata sehingga RM40 satu peratus pemotongan padi

PASIR PUTEH: Kira-kira 1,000 petani di sini membantah tindakan Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) kerana melakukan pemotongan pembelian padi sehingga 28 peratus bagi setiap tan pada musim ini.
Selain itu, mereka juga mendakwa tindakan BERNAS itu menyebabkan petani turut mengalami kerugian secara purata sehingga RM40 bagi satu peratus pemotongan padi.
Sehubungan itu, Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Pasir Puteh, Zawawi Othman, yang mewakili golongan petani menyerahkan Memorandum Bantahan Petani Pasir Puteh Kepada BERNAS dan Kerajaan Malaysia kepada wakil BERNAS iaitu Ketua Zon Wilayah Timurnya, Che Ali Senik.

Kira-kira 300 petani Pasir Puteh menyertai penyerahan memorandum berkenaan di BERNAS Pasir Puteh, dekat Padang Pak Amat bagi menyuarakan bantahan itu mengenai isu pemotongan pembelian padi yang tinggi.

Che Ali berkata, pihaknya akan mengadakan sesi dialog dalam masa terdekat bersama petani bagi memberikan penjelasan mengenai isu yang ditimbulkan itu.

“Bantahan itu akan disampaikan kepada pihak pengurusan tertinggi BERNAS untuk diteliti seterusnya akan diambil tindakan untuk kebaikan semua pihak,” katanya.
Memorandum yang dibacakan oleh Zawawi, antara lain meminta potongan padi perlu dilakukan dengan telus dan timbang rasa dengan jumlah pemotongan maksimum sepatutnya tidak melebihi 20 peratus setiap tan.

Mereka turut menuntut supaya kerajaan tidak mengehadkan insentif penghasilan padi kepada petani hanya setakat 2.5 tan, meskipun mereka mengeluarkan lebih daripada itu.

Selain itu, dua lagi tuntutan dikemukakan meningkatkan insentif BERNAS kepada petani daripada RM250 kepada RM350 setiap tan dan menaikkan harga subsidi daripada RM241.80 kepada RM300 setiap tan.

Petani, Alias Mat Rani, 55, dari Kampung Bukit Peraksi Semerak, mendakwa pada tahun lalu syarikat itu hanya mengenakan potongan tidak melebihi 18 peratus bagi setiap tan, namun keadaan jauh berbeza pada tahun ini.

“Kami agak hairan macam mana potongan tahun ini jauh berbeza sedangkan kualiti padi yang dihasilkan oleh petani hampir sama,” katanya.

Ahad, 13 Mac 2011

Berita Harian Online | Penipu tanpa wajah berleluasa


Oleh Diyanah Anuar
diyanah@bharian.com.my
2011/03/13

HANYA bermodalkan suara sindiket  memerangkap pengguna dedah maklumat sulit.
HANYA bermodalkan suara sindiket memerangkap pengguna dedah maklumat sulit.
Ejen telepemasaran pujuk dedah nombor pin kad kredit cari mangsa

KUALA LUMPUR: Telefon bimbit anda berdering, tetapi tidak terpapar pun nombor pemanggil pada skrin atau jika ada pun nombor - biasanya daripada talian tetap – selalunya tiada jawapan apabila ia dihubungi semula. Jika anda menjawab panggilan, suara di hujung talian memaklumkan anda adalah pelanggan istimewa atau terpilih menerima khidmat atau produk tertentu, diikuti penerangan mengenai khidmat atau produk berkenaan sebelum anda diminta membuat pembayaran menggunakan kad kredit.
Ada juga pemanggil meminta nombor pin atau nombor rahsia (CCV) bagi kad kredit, kononnya untuk mengesahkan persetujuan. Bagi yang tidak berhati-hati, anda mungkin menjadi mangsa sindiket penipuan yang berselindung di sebalik kaedah telepemasaran.

Berita Harian Online | Chong Wei mara ke final All-England


2011/03/13

KUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mara ke final bagi mempertahankan kejuaraan perseorangan lelaki Kejohanan All-England yang diadakan di Birmingham, England, sebentar tadi.

Beliau menewaskan pemain China, Cheng Long 21-17,21-13 pada separuh akhir dalam masa 46 minit.

 

SALIMANDUT VILLA Blak Magik is Designed by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Blogger Template © 2009