Sejarah kami bermula di sini...

Followers

Sabtu, 25 April 2009

AKTIVITI PESTA KAAMATAN


Salam hormat kawan2 semua..
Hari ini bersamaan 25 MEI 2009 adalah hari pertama perlaksanaan aktiviti sukan sempena sambutan Pesta Kaamatan Kg.Salimandut '09.

Acara sukan hari ini ialah Pertandingan Sepak Takraw Terbuka Kg.Salimandut dan saya difahamkan penyertaan untuk pertandingan ini sangat memberangsangkan.


Hari esok pula akan diadakan Pertandingan Futsal Terbuka Kg.Salimandut dan sambutannya juga amat memberangsangkan berdasarkan kepada penghantaran borang2 penyertaan.

Harapan saya, semoga semua aktiviti ini dapat dilaksanakan dengan jayanya walaupun kewangan kami sangat sedikit.Apa yang penting bagi saya ialah penyatu paduan kita semua rakyat Sabah, Malaysia..:)

SALIMANDUT..SEGAH NAMANYA


SALIMANDUT..kampung ku segah namanya dalam lipatan zaman. Kalau Amerika ada HOLLYWOOD, Kota Marudu ada SALIMANDUT.
Mercu tanda nama SALIMANDUT yang dipasang di atas bukit adalah atas usaha murni JKKK dan Persatuan Belia Kg.Salimandut.Dari jalan raya besar akan kelihatan nama SALIMANDUT walaupun jauh.

Jambatan sempadan Salimandut - Longob sudah dinaik taraf dan gambar di atas adalah gambar terbaru.

Rabu, 22 April 2009

KAMI MAHUKAN JALAN LURUS


Salam Hormat,Salam Setiakawan dan Salam Lurus...
Bahang matahari yang memanah terik begitu terasa kepanasannya namun bahang itu masih belum mampu menandingi bahang lahar yang bersarang di dalam hati.Rasanya bahang ini mampu mencairkan salji di kutub utara (Demikian gaya bahasa hiperbola yang saya mampu gunakan dalam entry saya kali ini).

Dalam blog SAM ada dipostingkan artikel berhubung perkara yang saya ingin ketengahkan kali ini. Silalah baca artikel ini yang dicatat oleh Sanguru.
Saya begitu terkejut bila mengetahui kebenaran disebalik semua spekulasi yang saya dengar mengenai masalah penyiapan jalan Tandek - Longob. Saya pada mulanya dalam hati juga memang menyalahkan tuan2 tanah yang begitu BENGKOK untuk diminta bekerjasama berhubung perkara ini tetapi rupa2nya saya begitu BODOH kerana mempercayai khabar2 angin ini.

Untuk pengetahuan semua, En.Dinson Gansau adalah anak buah saya dan saya kenal beliau bukanlah seorang yang begitu BENGKOK untuk diluruskan sekiranya segala urusan itu berdasarkan pada landasan yang betul. Itu sebab saya sendiri sangat terkejut bila mendengar namanya tersenarai di antara yang bengkok sedangkan selama ini beliau seorang yang lurus dan mudah bekerjasama.Begitu juga dengan En.Kadir Samsuddin.
Rupa2nya ada DALANG disebalik semua cerita ini dan saya mengucapkan TAHNIAH dan TERIMA KASIH kepada CIKGU ANDROD SADIAN(SANGURU) atas keberanian beliau berjuang untuk menegakkan kebenaran dalam kemelut ini.(Inilah contoh pemimpin yang kita mahu tonjolkan.Berjuang untuk masyarakat dan bukan untuk diri sendiri).

Berdasarkan cerita yang saya dengar dari pihak2 yang boleh dipercayai, peruntukan untuk menaik taraf jalan Tandek - Longob ini mencecah lebih RM30 Juta. Dan rasanya jumlah ini sudah lebih dari cukup untuk MELURUSKAN mana2 jalan yang bengkok. Bukannya banyak pun jalan yang bengkok ba.Hanya ada 3 tempat sahaja iaitu di Kg.Tingkalanon, Nolotan dan Salimandut. Janganlah kerana terlalu tamak + tabarus + orusuk dalam mengaut keuntungan, spek sebenar diabaikan dengan mencipta alasan bahawa tuan tanah tidak mahu bekerjasama dan di cop sebagai penghalang pembangunan.

Hari ini siapakah yang tidak mensyukuri melihat desa sendiri menikmati pembangunan yang sudah berabad2 dinanti2? Jalan teruk Tandek - Longob selama ini akhirnya dinaik taraf dan saya di antara masyarakat Tandek sangat bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan kerana memberikan kami jalan yang baik.. rasanya inilah hadiah ulang tahun saya yang paling mahal dan berharga setelah selama 29 tahun saya hidup di dunia ini bertemankan jalan yang teruk. Dan akhirnya ketiaka usia meniti ambang 30-an, jalan raya kami sudah beraspal dan saya mampu bersorak dan berlari di atas jalan raya walaupun hanya berkaki ayam.

Namun, keriangan ini seakan dihalang dengan kemelut jalan bengkok yang sepatutnya lurus! kenapa ada pihak yang tidak bertanggungjawab membuat onar seperti ini? Bagilah ba kami peluang untuk menikmati pembangunan ini.

Saya bagi pihak warga Kg.Salimandut MERAYU supaya jalan kami diLURUSKAN dan jangan biarkan BENGKOK seumur2..
KAMI MAHU JALAN YANG LURUS!!!!!!!!!!!!............
KAMI MAHU JALAN YANG LURUS!!!!!!!!!!!!............

TOLONGLAH dengar luahan kami.Orang Tandek adalah orang yang paling tinggi nilai kemanusiaan dan toleransinya. Jangan sampai WAJAH ke-2 kami muncul kerana selama ini kami sudah cukup bersabar dan memberi peluang tapi BUKAN UNTUK KALI INI!...
Kami bukan mengugut, cuma mahukan penyelesaian dengan hasil terbaik yang telah dispekkan.

SALAM LURUS untuk semua..
 

SALIMANDUT VILLA Blak Magik is Designed by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Blogger Template © 2009