Sejarah kami bermula di sini...

Followers

Rabu, 27 Mei 2009

PERTEMUAN YANG TAK DISANGKA


Sesekali bertemu secara tidak sengaja mampu menceriakan suasana dengan perkongsian idea dan cerita.Kelmarin saya menghadiri Bengkel e-RT seharian di Dewan Komuniti Kota Marudu Anjuran Jabatan Perpaduan Negara.Kami diajar bagaimana menggunakan komputer dengan perisian yang telah dicipta untuk menyimpan segala maklumat berhubung data2 mesyuarat, aktiviti dan juga pengurusan kewangan RT (Rukun Tetangga).Sangat baguslah sistem maklumat yang telah direka untuk memudahkan JPNIN menerima dan mengemaskini segala maklumat RT seluruh negara..
Namun tiada yang lebih menggembirakan saya bila dapat bertemu dengan Nazri, Sanguru dan Coach Redwan.Best sangat dapat bertukar2 cerita lebih2 lagi cerita yang tidak boleh dipostingkan dalam SAM atas dasar2 dan peraturan SAM..Pertemuan itu baru 4 orang Ahlli SAM.Bayangkan kalau semua ahli SAM ada..BEGAGAR ini Kota Marudu bo.:)

Selasa, 26 Mei 2009

PERMATA BANGSA KG.SALIMANDUT

A) Profesor Doktor
1. Jualang @ Azlan Bin Gansau

B) Master
2. Padir Lodah
3. Mardianah Lorin

C) Bakal Pemegang Master
4. Norzianah Ondu

C) Sarjana Muda
5. Jemrol Tuyund0
6. Joulan Tuyundo
7. Juani Tuyundo
8. Jaipen Tuyundo
9. Mazood Ondu
10. Mohd.Saiful Ondu
11. Siti Arunah Ondu
12. Azmi Majalin
13. Muzri Majalin
14. Mazliah Majalin
15. Mohd.Shukri Majalin
16. Leong Suk Mee
17. George Leong
18. Rehedly Leong
19. Norbon Madurus
20. Jasilah Madurus
21. Rinawati Danil
22. Bonney Jamadil
23. Bommey Jamadil
24. Majaron Masial
25. Feldixson Lorin
26. Rosmaria Lorin
27. Nickolas Lorin
28. Tonyzan Johan
29. Martinah Majintang
30. Matthew Munan
31. Khairunissa Diyana Awod
32. Nurul Nadzirah Awod
33. Ain Nur Amyerra Awod
34. Ronijam Awod
35. Lojiriah Lantubon
36. Sheron Baingkon
37. Suida Masundang
38. Doddy Boidil
39. Raziah Igang
40. Arvinah Jesil
41. Shanty Jounan
42. Elvinnah Jounan
43. Fahrina Jubin
44. Ramidah Majanun
45. Yanidah Majanun
46. Elvinnah Albert
47. Norlianah Lantubon

Diploma
1. Genorol Gansau
2. Lobinor Ondu
3. Albaston Danil
4. Dino Ebal
5. Persley Mesalan
6. Evelinah Jubin
7. Jaika Angkangit
8. Jamiah Boidil
9. Winnie Maidul
10. Jasni Maidul
11. Josia Tuyundo
12. Marniee Doon
12. Mah Siew Moi
13. Sutiati Lorin
14. Norhani Madurus
15. Chalyen Baingkon
16. Elleron Baingkon
17. Neldy Ku
18. Neldeny Ku
19. Sharul Jesil
20. Kartini Kafli
21. Korina Kafli
22. Marsley Lorin
23. Hafizah Harris
24. Rasni Masawat
25. Jason Ebal
26. Ujang
27. Epoy
28. NonongNOTA : INGATAN TULUS IKHLAS BUAT ARWAH:
(LTM.MUDA HERRYSON @ HAMRY MAJALIN)


P/S: Minta maaf banyak2 semua kawan2, pemegang Diploma yang senarai hujung tu anak buah saya tapi nama glamour di kampung ja saya ingat.Makcik minta maaf anak2 buah ku tersayang. Teruskan perjuangan hingga ketitisan darah yang terakhir..;)

Isnin, 25 Mei 2009

KUMPULAN KEBUDAYAAN SRI TUMUNDA KIMARAGANG KG.SALIMANDUT


Pakcik Ondu & YB.Khairy Jamaludin (Ketua Pemuda UMNO Malaysia)

Pakcik Botong & YB.Khairy serta En.Jameso Majalin (Ketua Pemuda UMNO P.168 Kota Marudu)Nampaknya Kumpulan Kebudayaan Sri Warisan Kimaragang Kg.Salimandut terus gah mengorak langkah.Dalam bulan ini sahaja sudah banyak aktiviti kebudayaan yang mereka laksanakan di luar Kg.Salimandut.


Pengerusi Kumpulan ini iaitu Pakcik Ondu Manggong dengan kerjasama Pakcik Botong Anjuk dapat mengembleng tenaga bersama-sama demi mempertahankan dan seterusnya memperkenalkan lagi budaya Kimaragang di luar Daerah Kota Marudu.


Baru-baru ini,pihak RTM telah datang membuat penggambaran di Kg.Salimandut berhubung dengan kebudayaan Suku Kaum Kimaragang bersempena dengan bulan Kaamatan pada tahun ini.


Mulanya pihak yang dihubungi oleh pihak RTM meminta bantuan daripada kampung2 terdekat berhubung perkara ini tetapi semuanya menolak dengan pelbagai alasan antaranya tidak bersedia dari awal.


Bayangkan Kg.Salimandut dihubungi untuk menyediakan segala persiapan pada hari penggambaran tersebut diadakan dan saya dimaklumkan oleh Pengerusi JKKK Kg.Salimandut En.Mohd.Fadzil bahawa kru2 Kg.Salimandut dapat bersiap sedia hanya dalam tempoh 3 jam. Inilah berkat kerjasama yang padu dari kalangan penduduk Kg.Salimandut.


Pihak berwajib sangat2 bersyukur dengan komitmen penduduk Kg.Salimandut yang telah 'MENYELAMATKAN' maruah mereka kerana mampu menyahut cabaran walaupun saat2 akhir.


Sayang sekali saya tidak dapat datang pada hari tersebut untuk mengambil gambar kerana kebetulan saya ada komitmen lain.Kalau awal2 saya tahu mungkin saya boleh set masa saya.


Inilah istimewa dan keunikan penduduk Kg.Salimandut yang sangat2 dikagumi oleh semua pihak..


Selain itu,sempena Sambutan Pesta Kaamatan UPKO Peringkat Negeri yang berpusat di Daerah Ranau pada 23hb(Sabtu lepas) sekali lagi Kumpulan Kebudayaan Kg.Salimandut ini diberi penghormatan untuk mengadakan persembahan tarian Pinakang (tarian Suku kaum Kimaragang).


Dan baru petang tadi saya dimaklumkan oleh Pengerusi KRT Singgahmata Kg.Salimandut iaitu En.Abil Masidul bahawa pada 27hb ini iaitu hari Rabu, Kumpulan Kebudayaan Kg.Salimandut akan membuat persembahan untuk menyambut kumpulan anak-anak angkat KRT dari Semenanjung bertempat di Dewan Komuniti Kota Marudu.


Kg.Salimandut ada mengambil sebanyak 10 orang untuk dijadikan anak angkat oleh penduduk Kg.Salimandut.Antara yang mengambil ialah, Pn.Jamatiah Majalin, Pn.Maileh Majalin, En.Bandly Tuyundo, En.Jomin Tuyundo dan Pn.Mailin Salion (mama saya).


SYABAS DAN TAHNIAH UNTUK KUMPULAN KEBUDAYAAN SRI TUMUNDA KIMARAGANG KG.SALIMANDUT...TERUSKAN USAHA SELAGI HAYAT DIKANDUNG BADAN.

 

SALIMANDUT VILLA Blak Magik is Designed by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Blogger Template © 2009